Apakah Itu Radio Amatur?

Radio Amatur ataupun juga dikenali sebagai "Ham Radio" ialah hobi berkenaan membina, menguji-kaji dan berkomunikasi melalui radio. Pengguna-pengguna Radio Amatur ini saling berhubungan dengan rakan-rakan mereka seluruh dunia melalui beberapa set-set frekuensi radio yang telah ditetapkan.

Monday, November 2, 2009

Is it your car?

0 comments
Rewards!!

Sape punye kete ni kalo ngaku aku nak rig sebijik!!!


Sunday, October 25, 2009

Next Target - 2010

0 comments
Niat di hati, awal tahun depan nak mencuba nasib... Untuk menjadi sebahagian daripada 9M di Malaysia ni... Tapi entah la, rasanya dengan ketiadaan guru tetap... Guru ku hanya diri ku... Nak berguru, semua guru2 jauh... tapi... tetap akan ku cuba juga.. tak kira la walau camanapon... segalanya adalah diri ku... berjaya?? diri ku... gagal??? diri ku juga... yang penting, aku gembira...

Wednesday, September 16, 2009

Salam Aidilfitri

0 comments

Notification: RAE 2009-2

0 comments
Radio Amateur Examinations (RAE 2009-2)

16 September 2009

SKMM will be conducting Radio Amateur Examinations (RAE 2009-2) throughout Malaysia on 16 December 2009. For further details and examination application form please click on the links below.



Notification: Radio Amateur Examinations (RAE 2009-2)



Pemberitahuan: Peperiksaan Radio Amatur (RAE 2009-2)



Radio Amateur Examinations Application Form

Tuesday, September 15, 2009

Yaesu FTM-350 Details

0 comments


Type:Amateur VHF/UHF transceiver
Frequency range:TX: 144-146 / 430-440 MHz (Europe)
TX: 144-148 / 430-450 MHz (USA)
RX: 0.5-1.7 / 76-108 / 108-250 / 300-1000 MHz (Cellular blocked in the US)
(5 / 6.25 / 8.22 / 9 / 10 / 12.5 / 15 / 20 / 25 /50 / 100 / 100 KHz steps)
Mode:TX: FM/NFM
RX: AM/FM/NFM/WFM Stereo
RF Power output:Hi: 50 / 50 W (20 / 20 W in Japan)
Mid: ? / ? W
Lo: ? / ? W
Receiver system:N/A
Sensitivity:N/A
Selectivity:N/A
Image rejection:N/A
Voltage:11.7-15.8 VDC
Current drain:RX: ? A
TX: ? A
Impedance:50 ohms
Dimensions (W*H*D):? mm
Weight:? Kg
Manufactured:2009-200x
Other:GPS/APRS functions. Packet 1200/9600bd ready. ARTS. Bluetooth
Band scope. 8 different background colors. Twin RX
Related documents:
Modifications:





source : www.rigpix.com

Yaesu FTM-350 At Japan Ham Fair 2009

0 comments
Japan Ham Fair 2009


Brand : Yaesu
Model : FTM-350
Price : Not yet announce



Standard/Yaesu booth


FTM-350 APRS mobile rig


FTM-350 showing one of the 8 possible front panel colors


FTM-350 dual speakers, can operate V/U or V/V, or be used as a broadcast receiver


FTM-350 display


FTM-350 details




FTM-350 control head rear panel showing dual speakers, charging clip for handsfree headset


mobile VHF/UHF transceivers

Wednesday, August 12, 2009

RAE 2009-1 Result

0 comments
Pada kengkawan yang mane telah ambik RAE baru ni, keputusan boleh tengok kat sini...

RAE 2009-1


Tahniah kepada semua yang telah berjaya,

dan jangan berputus asa kepada yang telah gagal...

Sila layari http://www.skmm.gov.my/ untuk keterangan lanjut...



Perkara-perkara yang perlu dilakukan setelah lulus RAE

1. Tunggu surat pengesahan lulus daripada MCMC
2. Isi Surat Permohonan Callsign
3. Isi Borang permohonan Apparatus Assignment (A.A)
4. Isi Surat Sokongan 9M2
5. Isi Surat Akuan Sumpah
6. Lakaran antenna yang akan digunakan.


Dan serahkan pada Pejabat MCMC/SKMM yang berhampiran bersama

RM60.00 (yuran pemprosesan)
RM24.00 untuk setahun (maks 5 tahun shj)


Sekian, harap maklum...

73

Monday, July 27, 2009

Spotted 9W2SYH

1 comments


~Exit Toll Ayer Keroh
~24 Julai 2009
~1503


Tapi tak sempat jumpa la bang... saya pun singgah kejap je...

73

Thursday, July 9, 2009

Base Setup

0 comments
Ni je yang aku gune utk aku punye base... dgn bantuan antenna masih yang lama aku gunakan (homebrew dualband) dan masih berfungsi dengan cemerlang, so sayang rasenye aku nak tukar ke antenna lain...



dah 2, 3 orang call aku then tanye bila nak tolak my FT-8800.. hahahaa.. dengan ketiadaan stok di Singapore, tambah2 lagi di Malaysia sendiri, aku rase wajar aku simpan hingga ke akhir hayat je rig ni... sayang woo, mane mau cari kalo jual.. dah la cemerlang dan gemilang je bekerja.. setup dengan homebrew power supply (PS CPU computer) tak de masalah TX high watt...

so, moralnya adalah, sayangilah barang anda selagi ada...

rgds,

Joney, 9W2SJG d'Selancarrrrrrrr

Wednesday, July 8, 2009

Salam pada semua...

0 comments
Sudah lama agaknya aku tak menconteng arang kat sini... QRL dengan tugasan seharian, harmonik2 yang makin mem'buas', kemalasan yang melampau... sampaikan tiada daya untuk mengangkat PTT untuk QSO...

Sorry for all members, bukan tak sudi utk QSO, bukan terasa apa2, cuma waktu dan masa yang agak tidak berapa sesuai utk keudara... takkan nak QSO lima minit, pastu terus QRT... tak best la kan... takkan nak masok 2, 3 over pastu terus QRT? oleh sebab itu juga la aku jarang QSO, jarang keudara, jarang angkat PTT..

Khas untuk Pak Wahab, ABW, nanti kalau ade masa, ada kesempatan, saya akan keudara dan akan memanggil2 anda di udara...

jumpe lagi...

73

9W2SJG

Wednesday, April 29, 2009

RAE

0 comments
Korang cek sendiri la kat laman web SKMM... hehe...

pastu pandai2 korang la download borang, hantar dan tunggu surat dan attend exam...

good luck for all Hams newcomers...

adios...


73

9W2SJG de'selancar

Monday, February 2, 2009

Result RAE 2008-2

0 comments
Untuk pengetahuan semua, keputusan RAE 2008-2 telah keluar...

Tahniah kepada semua yang telah berjaya,

dan jangan berputus asa kepada yang telah gagal...

Sila layari http://www.skmm.gov.my/ untuk keterangan lanjut...

Keputusan boleh dilihat disini


RAE 2008-1 (Result)




Perkara-perkara yang perlu dilakukan setelah lulus RAE

1. Tunggu surat pengesahan lulus daripada MCMC
2. Isi Surat Permohonan Callsign
3. Isi Borang permohonan Apparatus Assignment (A.A)
4. Isi Surat Sokongan 9M2
5. Isi Surat Akuan Sumpah
6. Lakaran antenna yang akan digunakan.


Dan serahkan pada Pejabat MCMC/SKMM yang berhampiran bersama

RM60.00 (yuran pemprosesan)
RM24.00 untuk setahun (maks 5 tahun shj)


Harap maklum..

73

Friday, January 30, 2009

Prabayar @ Prepaid ???

0 comments
Anda Pengguna Prabayar/Prepaid?

Anda pastinya mahu mendapatkan prepaid yang MURAH, MUDAH dibeli dan MENGUNTUNGKAN.

MURAH : Pasti mahukan! Harga prepaid yg ditawarkan melalui sistem ini adalah murah daripada harga pasaran

MUDAH : Melalui kaedah SMS sahaja anda akan menerima no.pin atau boleh terus reload topup ke telefon anda. Anda tidak perlu membuang masa ke kedai telefon atau sebagainya.

MENGUNTUNGKAN :
Program ini amat menguntungkan bukan hanya dgn membeli prepaid atau menjualnya kpd orang lain. Program ini juga memberi faedah utk anda antaranya mendapat kembali modal wang pendaftaran sebagai dealer hanya dengan mendaftarkan beberapa orang dealer shj di bawah anda utk menyertai program ini. Keuntungan pastinya berlipat ganda jika dapat menambah pendaftaran agen di samping menerima bonus, komisen dan sebagainya.



Klik SINI... atau SINI...

Thursday, January 29, 2009

Early 2009 Audit..

0 comments
Transceivers:

+ Rig Yaesu FT-8800R
+ Rig Yaesu FTM-10R
+ Rig Icom 2200H
+ Handy Yaesu VX-3R
+ Handy Yaesu FT-60R
+ Handy Spender TC-144FMA
+ Handy Kenwood TK1118 (UHF)

Antennas:

+ Base HomeBrew 5/8 (with RG213 Cables)
+ Base Slim-Jim (with RG58 Cables)
+ Mobile Supercall M285S (VHF)
+ Mobile Supercall 1/4wave Dualband
+ Mobile Diamond MR77 Dualband
+ Mobile TaxiPro (CiliPadi) Dualband
+ Handy Diamond SRH771 Dualband
+ Mobile MagMount (Big Size)
+ Mobile Diamond SuperGainer MagMount (Medium Size)


And Accessories...

Saturday, January 17, 2009

RapidShare & MegaUpload

0 comments

Hey Guys... I have a great NEWS for all my visitors. Thanks a lot for visiting. I want to share that you can get Free Rapidshare Premium Accounts and Megaupload premium accounts, everything is 100% free. Refer your friends at least 6 persons to register and you will get Rapidshare Premium Accounts for FREE. Click the link below and register NOW

Get Free RapidShare Premium Accounts

Dont forget to check your Status and complete the offers given to you. Good luck!!!

Monday, January 12, 2009

My New Toy Again!!!

3 comments
Here, my new toy... feel bored with Symbian (My Nokia-Nokia) or Windows Mobile (My Hp iPaq), then I turn to Apple... A big differences from others handset.. hehehee


Apple iPhone 3G (16GB) -Black- Version 2.2

From Singapore (Singtel) coz Malaysia not release yet... Costly about 1 HF set...






Visit Apple iPhone 3G for more details... And Tech Specs...

Salam 2009

1 comments
Salam mesra kepada semua... Sudah agak lama aku tidak mencoteng apa2 pada blog aku ni... apatah lagi menconteng arang pada muka sapa2... Yang pastinya aku teramat sibuk / QRL dengan tugasan2 tahun baru.. Malas betul rasanya nak memulakan kerjaya selepas terlalu lama berehat, maklomlaaa cekgu la katakan... cuti panjang sangat.. hahahaa

walauapa pun, hidup mesti juga diteruskan... tapi... ku sangka hujan sampai ke petang, rupanya panas terik belum sempat tengahari... tahun baru, muka baru, kerja baru, semua baru... aku jugak yang makin lama makin buruk... hahaha... ramai geng2 aku (satu saltmine) telah berhijrah... membuatkan sedikit terasa disanubari aku... member2 kamcing sudah pergi... ntah la... kekadang malas nak pikir, tapi terkadang juga terpikir dalam benak hati aku ni... nak tak nak, kene hadapi tahun baru dengan suasana baru... huhu

dah la.. mende apa yang aku membebel, tapi takde bunyi ni... lenkali aku sambung lagi la...

tunggu projek aku yang akan datang berkenaan dengan radio2 ni... mungkin set baru, mungkin antenna base baru, mungkin juga connector je yang baru... korang tunggu dan lihat je la...

pada semua rakan, belom terlambat utk aku mengucapkan Selamat Tahun Baru... semoga tahun ini lebih bermakna bagi anda semua...

73

9W2SJG de' Selancar
Blog Widget by LinkWithin
 

© 2009 | 9 W 2 S J G | Design By joejoney